(re)import copil nascut in strainatate

eu m-am nascut in Germania in luna februarie si lucrurile cu actele stau cam in felul urmator.

1. la spital mi s-a completat un formular cu datele mele de identificare si ale parintilor.

2. cu acea hartie m-am dus cu mami si tati la primaria din localitate (in cazul meu Weinheim) si am dat-o doamnei de la ghiseu care se ocupa de certificate de nastere. pe langa acea hartie a trebuit sa am la mine pasapoartele si buletinele alor mei original (a parintilor mei iubiti) + certificatul lor de casatorie tot in original. doamna a verificat daca ce era scris pe formularul de la spital este intr-adevar conform cu actele in original, a constatat ca totul este corect si mi-a spus sa vin a doua zi dupa ora 12:00, ori cu mami ori cu tati, ca sa-mi ridic certificatul de nastere international. taxa 12 euro / exemplar certificat de nastere (poti cere 2 – 3 exemplare in original, fiecare costa 12 euro).

3. cu certificatul de nastere in original am mers cu mami la un notar care mi-a facut o copie a actului si a legalizat-o. totul s-a intamplat in 10 minute, fara programare. cost 11,90 euro pt. copie + legalizare (atentie sa aveti la voi cash pt. ca nu au POS sa platesti cu card).

4. cu copia legalizata de catre notar am mers tot cu mami la tribunal (Landsgericht) unde am primit o apostila (procedura absolut obligatorie!!!). durata 5 minute, fara programare. cost 10 euro.

aceste lucruri le-am facut in land-ul (regiunea) unde m-am nascut. urmeaza apoi sa mergi la un oficiu consular pentru restul procedurii – adica primirea unui titlu de calatorie (one way).

1. noi am mers la Munchen pentru ca era in drum spre tara. mami a vorbit cu o doamna la tel. ne-a rugat sa ajungem pana in ora 10:00 pentru a primi actele de plecare in aceeasi zi. noi am ajuns la ora 12:00 (din cauza ninsorii abundente) si totusi s-a rezolvat in aceeasi zi. cel mai bine este sa mergi cu copilul nou nascut (adica EU in conserva) in consulat pentru ca atunci te cheama in fata si nu trebuie sa stai la o coada infernala intre diversi oameni care mai de care, cu tot felul de probleme

2. aici am avut nevoie de urmatoarele acte pentru titlul de calatorie: certificatul meu de nastere cu apostila, pasapoartele parintilor mei copie + original, buletine lor copie + original, certificatul lor de casatorie copie + original, 2 poze tip pasaport ale cu mine (va imaginati ce figura am facut eu la fotograf la frageda varsta de 7 zile) + 65 euro taxa (asta doar pentru titlul de calatorie – one way, cu care puteam eu intra in tara) si mami a mai completat acolo niste formulare pe care ni le-au dat cei de la ghiseu. deci dupa cateva tiganisme tipic romanesti totul s-a rezolvat in 15 minute cu depusul actelor si ne-au rugat sa ne intoarcem peste 2 ore dupa documentul de calatorie emis de catre ei.

IMPORTANT!!! ambii parinti trebuie sa fie prezenti insa cel care completeza formularele va merge sa ridice actele de la consulat.

la noi mami a completat actele pe numele ei insa tati a mers dupa acte (ptr. ca eu si cu mami si cu omi si cu Bijoux am fost la Karla si la Dominik la o gustarica). s-a intamplat asa pentru ca tata a intrebat in prealabil daca trebuie sa vina si mami iar cei de acolo s-au grabit sa spuna ca nu. apoi cand s-a dus doar tati nu au mai putut sa dea inapoi. stiti voi “one man, one word”… dar de fapt trebuia sa mearga mami dupa acte.

3. ATENTIE!!! tot la consulat trebuie sa faceti si certificatul de nastere romanesc. nu este obligatoriu insa aici intervine problema cu indemnizatia de crestere a copilului. aici emit certificatul de nastere romanesc in 2-3 ore (exact cat trebuie sa atepti si dupa titlul de calatorie). in tara procedura dureaza vreo 3 luni si de aici posibilitatea de a pierde banii pentru ca nu poti depune dosarul in timp util la primarie. ai nevoie de aceleasi acte ca si pentru titlu de calatorie insa taxa pt. certificatul de nastere este de 135 euro (daca imi aduc bine aminte). in RO este moka dar risti ca mami sau tati sa piarda bani mult mai multi, adica indemnizatia de crestere a copilului care se primeste pana ce eu implinesc 2 ani. adica acei banuti pe care eu voi avea grija sa-i cheltuiesc intru totul ;-)))

4. tati s-a dus dupa 2 ore sa ridice actele. evident nu erau inca gata. a mai zacut pe acolo vreo 45 minute pana a venit d-na Consul sa de-a cu batul pe hartii si in final dupa 3 ore de la depunerea actelor am plecat catre tara cu titlul de calatorie si cu certificat de nastere romanesc in buzunar.

5. la vama totul a fost ok. cei din vama nici nu au bagat de seama ca si eu sunt pe acolo prin conserva (probabil ca din cauza ca eram foarte mica).

6. cand am ajuns in tara ai mei m-au dus la Mall si mi-au facut pasaport, pe care l-am primit in 7 zile de la depunerea actelor (pentru ca nu am platit taxa de urgenta de 100 RON ca sa primesc documentul intr-o ora). si uite asa din data de 04 martie 2009 eu Anais Anouk Badina sunt fericita posesoare a unui document de identitate si de calatorie in acelasi timp (acum mai ramane doar ca ai mei sa ma ia cu “conserva” la cat mai multe drumuri intortocheate).

cam asta-i tot. totul este foarte simplu daca aveti o mami asa de descurcareata ca si mine.

P.S. insa este bine sa luati totusi legatura inainte cu consulatul Romaniei din tara unde a-ti venit pe lume ca sa fiti siguri ca au program de lucru in ziua in care doriti sa mergeti cu actele la ei si pentru a va informa despre programul lor de lucru cu publicul.

succes mult si voua

You may also like

Leave a Reply