molecula zilei, vitamina D

acum cateva zile, mai precis pe data de 8 iulie, am fost la o verificare preventiva a soldurilor la d-l doctor Boia. cum ma si asteptam, ma pot face balerina dar spre uimirea mea am primit un alt diagnostic – hipocalcemie (micsorare anormala a calcemiei, nivelul de calciu in sange, sub 2,26 milimoli, adica 90 miligrame, pe litru la adult si sub 1,75 milimoli, adica 70 miligrame, pe litru la nou-nascut). dupa o scurta documentare in carti de specialitate am aflat ca hipocalcemia este consecutiva, la adult, unor boli digestive cu defect de absorbtie a alimentelor (intoleranta la gluten) unei carente in vitamina D, unei insuficiente renale cronice si, la copil, unui rahitism prin carenta in vitamina D.

ce stie insa sa faca aceasta molecula. vitamina D (sau calciferol) este vitala pentru sanatatea oaselor si a dintilor, fiindca joaca un rol esential in metabolismul calciului in organism. regularizeaza nivelul din sange al acestui mineral, ameliorand absorbtia intestinala si micsorand in acelasi timp pierderile de calciu prin urina. este numita si vitamina antirahitica, deoarece problemele de crestere care se manifesta prin intarzierea inchiderii fontanelei sau curbarea vizbila a oaselor la copii se datoreaza lipsei vitaminei D. persoanele care nu se lasa mangaiate de razele soarelui risca numeroase boli din cauza lipsei vitaminei D, vitamina sintetizata de organism sub actiunea ultravioletelor. zece minute de soare, zilnic, sunt suficiente pentru a va feri de boli cardiovasculare, osteoporoza sau chiar anumite forme de cancer. 

deci draga mami, canicula sau nu, pastiluta alba in sus Vingantoletten in jos acum nu mai ai nici un motiv sa ma tin in casa. am si un bilet de voie de la medicul specialist pentru a iesi cat mai des in curte la soare pentru ca pielea mea sa produca cat mai multa vitamina D care sa-mi fixeze calciul in sange si oase. plimbarile vor fi cat mai lungi si dese, iar lenevitul la soare este o recomandare medicala. in rest, orice alta activitati care se poate face sub razele calde ale soarelui precum scaldat, jucat cu mingea, explorat flora si fauna sau plimbat cu barca pe lac sunt intotdeauna bine venite. in plus foarte interesant si motivante, direct sub actiunea razelor soarelui, mai pot fi intreprinse alergatul dupa umbre si gasitul curcubeului.      

asa ca luati aminte ca statul in casa dauneaza grav sanatatii!!!

You may also like

Leave a Reply