un martisor

pentru mami, omi, buni Doina, nana Nicole, tanti Mita, Karla, Flavi, Georgie, Ioana si Leea, Adriana si Iana.

pentru toti cei care imi sunteti mereu aproape, chiar si daca ne despart zeci sau sute de kilometrii, pentru cei care imi urmariti blogul, pentru toti prietenii “virtuali” de pe FB, Twitter si alte retele sociale.

pentru toate doamnele si domnisoarele (si de ce nu si domnii) care se bucura de aceasta zi de 1 martie si aduc prin acest simbol al primaverii* un omgiu naturii care in curand va renaste si, implicit,  anotimpului cald pe care il asteptam cu totii cu nerabdare…

*martisoarele exista inca de acum 8.000 de ani. dacii confecţionau simbolurile primaverii iarna si le purtau dupa 1 martie. atunci, martisoarele erau pietricele albe si rosii, insirate pe o ata. se mai vorbeste de martisoarele din monede, atarnate pe fire albe si negre, purtate pentru a aduce noroc si vreme buna, sub forma de amulete norocoase. rosu simbolizeaza, conform traditiei, dragostea, fertilitatea, iar albul – puritatea. martisorul a capatat, odata cu trecerea timpului, semnificatii tot mai bogate. in unele regiuni, martisorul se poarta pana infloresc trandafirii si visinii, iar în altele cat dureaza zilele babelor sau pana la Florii, apoi se agata in copaci sau se arunca dupa o pasare, ca anul sa fie usor precum aceasta.

You may also like

3 Comments

Leave a Reply